Arbeidsrecht: de meest gestelde vragen over het coronavirus
21 april 2020 in Personeelszaken

Het coronavirus houdt de gemoederen flink bezig en heeft naast de impact op gezondheid, ook veel impact op het gebied van werk. Er wordt door het RIVM en het Rijk opgeroepen om thuis te werken als dat mogelijk is. Wat zijn de arbeidsrechtelijke gevolgen van het coronavirus? In deze blog beantwoorden wij de meest gestelde vragen! Heb je naar aanleiding van deze blog nog meer vragen? Bel ons geheel gratis en vrijblijvend om deze te stellen.


Recht op loon

Meestal heb je als je thuis werkt gewoon recht op loon. Op het moment dat je milde klachten van het virus krijgt, dan heb je nog steeds recht op loon wanneer:

Ook als er te weinig werkzaamheden zijn voor thuiswerken, heb je als medewerker nog steeds recht op salaris. Overigens kan de werkgever wel een beroep doen op de nieuwe Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Hieronder wordt uitgelegd wat de NOW inhoudt.


NOW


Voorwaarden NOW


Hoogte tegemoetkoming loonkosten

De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de omzetdaling. De hoogte van de tegemoetkoming bedraagt maximaal 90% van de loonsom.


Meer informatie over de NOW? Neem dan gerust contact met ons op!


Werktijdverkorting

Het aanvragen van werktijdverkorting voor medewerkers is niet meer mogelijk. Deze mogelijkheid is op 17 maart 2020 per direct afgeschaft. Meer dan 20.000 bedrijven hebben de werktijdverkorting aangevraagd en daarom heeft het kabinet besloten om een noodmaatregelenpakket in het leven te roepen.


Verplichten tot thuiswerken

Kan mijn werkgever mij verplichten om thuis te werken? De overheid stimuleert op dit moment om thuis te werken. Indien dit echt niet mogelijk is, dan kan de werkgever de werknemer niet verplichten om thuis te werken. Het RIVM bestempelt deze beroepen als vitale beroepen, denk aan de gezondheidszorg maar ook aan supermarktmedewerkers en het transportmedewerkers.

Wanneer een werknemer verkoudheidsklachten vertoont of zich niet fit voelt, kan de werkgever de werknemer wel verplichten om thuis te werken. De overheid heeft echter nu ook de maatregel opgelegd dat indien één iemand van een huishouden koorts heeft, heel het huishouden niet naar buiten mag.


Andere werkzaamheden

Een werkgever mag een werknemer andere werkzaamheden opleggen dan dat hij/zij normaal doet. De voorwaarde die geldt is echter dat het de werknemer in redelijkheid staat om de andere werkzaamheden te verrichten. Een werknemer kan deze werkzaamheden echter weigeren indien hij/zij gevaren loopt bij het uitvoeren van deze werkzaamheden die hij normaliter niet ervaart.


Heb je meer vragen of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op!Terug naar overzicht