Checklist: een bedrijfsruimte huren
17 juni 2019 in Bedrijfsruimte

Ben je een starter en wil je een bedrijfsruimte huren? Of ben je toe aan een nieuwe werkplek? Je gaat kijken naar welke ruimte bij je past. Dit hangt natuurlijk af van jouw werkzaamheden. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten bij het huren van een bedrijfsruimte? Wij hebben een checklist opgesteld.

 

Soort pand

Ga je voor een middenstandsbedrijfsruimte, een kantoor of een praktijkruimte? Ga voor jezelf na waar jouw pand aan moet voldoen. Let hierbij ook op waar het pand zich bevindt en wat eventuele (uitbreidings)mogelijkheden zijn.

 

Termijnen

Spreek goed met je verhuurder hoe de betaling in zijn werk gaat. Betaal je één keer per jaar of gaat de huur er maandelijks af? Het is belangrijk om de opzegtermijn en de huurtermijn goed in de gaten te houden. Vaak is er een stilzwijgende verlenging tegen einde huurperiode met opzegtermijn van 1 jaar. Dit wil je niet. Zorg in de onderhandelingen voor flexibiliteit en noteer je geldende termijn goed.

 

BTW

Is het afgesproken in- of exclusief btw? Vaak zijn panden vrijgesteld van btw. Máár toch kun je als huurder samen met je verhuurder in overleg kiezen voor de optie: voor belaste verhuur. Zo pakt het voor beide partijen voordeliger uit als we spreken van btw-teruggave.

 

Kosten

Wie is er verantwoordelijk voor de onderhouds- of reparatiekosten?

 

Vergunningen

Is het pand welke je op het oog heeft voorzien van vergunningen? Of moeten deze nog aangevraagd worden bij de gemeente?

 

Huurtermijn

Hoe zit het met je huurperiode? De verhuurder mag na 5 jaar een contract stilzwijgend verlengen voor nog 5 jaar. Let ook op je opzegtermijn. Soms kan je contract voor bijvoorbeeld 1 jaar zijn, maar heb je daar bovenop nog een jaar opzegtermijn. Dan zit je dus al snel bijna twee jaar aan je contract vast.

 

Verhuizen

Een bedrijfsverhuizer inschakelen scheelt een hoop stress. Zo hoef jij jouw werkzaamheden maar voor een korte periode te onderbreken.

 

Bedrijfsruimte huren

Wil jij een bedrijfsruimte huren, maar kom je er niet helemaal uit? Neem contact met ons op! 

Terug naar overzicht