Kartelvorming: hoe zit het?
13 mei 2019 in Protesten en procederen

Concurrenten zijn met elkaar in strijd om klanten. Dit doen ze op de meest aantrekkelijke manier. Soms wordt er zelfs afgesproken dat bedrijven niet met elkaar gaan concurreren. Dit zijn overeenkomsten die niet altijd gewenst zijn. We hebben het over kartelvorming. Hoe zit het met de wetten en regels in Nederland over een kartel? In dit artikel lees je meer over kartelvorming!

 

Wat is kartelvorming?

Als we spreken over kartelvorming, dan hebben we het over een concurrentieafspraak tussen bedrijven. Deze overeenkomst gaat over het verminderen van de onderlinge concurrentie. Bedrijven spreken met elkaar af dat zij niet met elkaar gaan concurreren over bijvoorbeeld de verdeling van de markt, prijs of een boycot van bepaalde leveranciers. Kartelvorming is in Nederland sinds 1998 verboden. Bepaald is dat dit ongunstig is voor de consument en de economische groei.

 

Voorbeelden

Een voorbeeld van kartelvorming is met elkaar afspreken hoeveel een product of dienst gaat kosten. Maar ook wat de frequentie van productie zal zijn. Als laatste is het verdelen van de markt onderling, bijvoorbeeld dat het ene bedrijf alle klanten in het zuiden van Nederland krijgt en de ander krijgt alle klanten uit het noorden. Al deze vormen van kartelvorming is verboden.


Gevolgen kartelvorming

Als er geen onderlinge concurrentie is heeft dit sterke invloed op de prijs. Er is geen druk waardoor de prijs hoog blijft. Daarnaast is er geen onderlinge onderscheiding, waardoor de kwaliteit van een product niet aangescherpt hoeft te worden. Bedrijven krijgen niet de prikkels om hun aanbod uit te breiden en zo blijft het assortiment schaars.


Vrijstelling kartelvorming

Draagt de onderlinge afspraak bij aan technische of economische vooruitgang? Dan is deze overeenkomst tussen twee bedrijven toegestaan. Een vereiste is dat de voordelen van deze samenwerking positief is voor de afnemers van het product of dienst. De voorwaarde is dat er ruimte moet blijven voor concurrentie.


Weet je niet of jouw samenwerking in strijd is met het kartelverbod? Neem dan contact met ons op! 


Terug naar overzicht