Ondernemen zonder schulden doe je zo!
17 juni 2019 in Ondernemen

Ondernemen is risicovol. Elke onderneming heeft zijn maandelijkse lasten, denk aan een hypotheek, een lopend krediet of een persoonlijke lening. Zolang deze (af)betaald kunnen worden is dat geen probleem. Hoe kan jij ondernemen zonder schulden? Lees het hier!

 

Groeifases

In welke fase zit jouw bedrijf? Vrijwel elke onderneming loopt dezelfde groeifasen door. Dit wordt bepaald door het aantal medewerkers, maar ook door de omzet. Hoe meer medewerkers en hoe meer omzet, hoe meer de complexiteit vaak toeneemt. Oftewel: benchmark. Dit is de omzet per medewerker. Zo kun je ook de omzet als een aardig betrouwbare indicator gebruiken voor de verwachting per groeifase. Groeien betekent flexibel inspelen op veranderingen en een goede structuur aanbrengen.

 

Financiering

Zowel als startende ondernemer als een bestaande met potentiële groei krijgt te maken met het feit dat je (extra) geld nodig hebt. Om niet in de schulden te belanden is een goede alternatieve financiering van belang. Hier zijn meerdere mogelijkheden in:

 

1. Particuliere investeerders

Particuliere investeerders stoppen – vaak oud-ondernemers – (een deel van) hun eigen vermogen in een startende onderneming. Daarnaast brengen ze naast het kapitaal ook expertise bij.

 

2. Bank

Kom je met een goed ondernemingsplan aan bij de bank? Dat kun je in aanmerking voor een zakelijke financieringsregeling.

 

3. Familie en bekenden

Een succesvolle start of groei van jouw bedrijf kan door aan te kloppen bij je ouders, familie, vrienden of andere bekenden. Zorg onderling voor duidelijke afspraken!

 

Ondernemen zonder schulden

Ondernemen is niet alleen goed zijn in jouw vakgebied. Je wordt ook geconfronteerd met complexe juridische vraagstukken, belastingzaken, aansprakelijkheden en andere verantwoordelijkheden. The Renewables kan jou helpen om je ondernemersdromen en ambities verder te realiseren! 

Terug naar overzicht